Opis brodice

U prvom dijelu teksta opisana je brodica na kopnu. U drugom dijelu teksta, nakon ugradnje motora, biti će pokazane njezine karakteristike u moru.

OPIS BRODICE
Oznaka modela brodice C iza SD označava zatvorenu brodicu (closed) s kokpitom koji se zatvara tendom i ova se brodica smatra osnovnim modelom.  Zatvorena brodica ima mogućnost ne samo dnevnog, već i smještajni kapacitet za višednevno iznajmljivanje sa mnoštvo prostora za sjedenje u kokpitu i prostor za sunčanje na suncanoj palubi. Kupci koji traže najviši standard života na moru, noću će spavati u hotelima, dok će danju uživati u brzoj i luksuznoj brodici.Za brodicu u najmu, kada se koristi samo ljeti, dovoljno je na brodicu montirati bimini umjesto čvrstog krova, i tada se nudi kao SD model.

Zahvaljujući niskoj kabini i dosta visokim bokovima, brodica ima dobro ponašanje na valovima, nisko težište, dobar profil i izgled uopće. Podignuti dio kabine nalazi se samo u području toaleta, iznad kojeg se nalazi vjetrobran. Cijela površina palube ispred kabine pretvorena je u ogromno sunčalište.

U kokpitu su smještene dvije klupe: lijeva i desna, koja je nešto dulja, a ispod njih nalaze se spremišta. Te dvije klupe, smještene po cijeloj širini brodice, zakretanjem oko poprečne osi spajaju se s prednjim klupama i stolom i sastavljaju u ležaj za tri osobe. Osim toga, okretanjem prednjih klupa omogućuje se da osam osoba može jesti za stolom duljine 2 m.

OPĆI PODACI   

 • Dužina trupa ……………………………   5.95 m
 • Širina trupa …………………………..….. 2.35 m
 • Gaz s dignutom petom motora ……..     0.43 m
 • Gaz sa spuštenom petom motora …… 0.78 m
 • Težina (bez motora) …………………..   1100 kg
 • Spremnik goriva …………………….       92 lit.
 • Spremnik vode …………………………. 50 lit.
 • Broj dnevnih ležaja za po dvije osobe ….… 3
 • Broj noćnih ležaja za po dvije osobe ……… 2
 • Broj osoba …………………………………. C45/D6
 • Tip porivnog motora …………..        Vanbrodski
 • Max snaga motora …………………  do 140 Ks
 • Brzina putna / max. ……………….   22 – 40 čv

TRUP OD STAKLOPLASTIKE

Proizveden od vrhunske 100% ručno laminirane poliesterske smole.Vinilesterska smola korištena je za laminiranje vanjskog zaštitnog sloja, čime se postiže čvršći i žilaviji sloj, otporniji na pojavu osmoze.Dodatna zaštita trupa od osmoze, uz 5 god garancije na trup plovila s 4 premaza epoxy primera i 3 premaza antivegetativne samopolirajuće boje, dostupna je uz doplatu.

Brodica ima vrlo čvrstu konstrukciju trupa i palube, i dobro projektiranu strukturu.Brodica posjeduje i kalup umetka, između trupa i palube, koji se proteže od pramca do kraja kabine. Sastoji se od ležajeva, dna i pramčane pregrade. Krmeno zrcalo brodice je izrađeno od četrnaest slojeva laminata u koje su umetnute dvije vodootporne šperploče, s ukupnom debljinom od 52 mm. Ojačanje zrcala vezano je za dno, palubu i kokpit te omogućuje montažu motora do 140 KS.Korišten je visoko UV otporni gelcoat. Sve unutarnje površine na dostupnim mjestima obojane su top coat-om kako bi se zaštitile od propadanja.Koristeći odgovarajuće materijale učinili smo da brod izgleda dobro i ima odgovarajuću čvrstoću i trajnost. Osim u bijeloj boji RAL 9010, brodica se može dobiti uz doplatu i u skladnoj kombinaciji boja.

PRAMAC

1

Sidrenje Vodilica sidra i koloturnik sidra postavljeni su u usjeku. Pramčane bitve za privez postavljene su s vanjske strane ograde.
Sidro AISI 7.5 kg podiže se pomoću električnog sidrenog vitla koje nije u standardnoj opremi, s preklopkom na mostu. Vitlo je smješteno pod poklopcem spremišta sidra, koji ima otvor za sprečavanje zapinjanja o strukturu. Spremište za konope je ispod električnog sidrenog vitla. Sidro sa sigurnosnom špagom (Safety Strap) – opcija.

Pramčani nerđajući U-prsten D12 za podizanje brodice na pramcu i dva D10 na krmenom zrcalu.

 Pramčana ograda D25 od AISI 316 L skladno prati liniju brodice. Ograda ima prolaz na samom pramcu, za ulaz/izlaz s brodice, širine 35 cm, na kojem je postavljen špirun – gazište od bijelog polietilena, dimenzija 30×35 cm, za izlazak na višu obalu.Pramčani dio palube, prolazi na bokovima kao i poklopac sidrenog vitla izvedeni su u protukliznoj izvedbi. 

Prekrasni u uboban prostor za sunčanje , ergonomski dizajnirano za dvije osobe, širine 140 cm s fiksnim jastukom. Prostor za sunčanje opremljen je jastucima za sunčanje  u standardnoj opremi plovila. Širina palube dopušta udobno korištenje prostora za sunčanje čak i kada se legne poprečno.

 

Bočni prolazi – omogućuju jako dobar pristup pramčanom dijelu palube, koji je postignut preko bokova L/D, širine 15 cm, što je 50% veće širine od propisanog, a dobiven je izahvaljujući bočnom pričvršćenju zadnjeg stupa ograde. Bočni prolazi izvedeni su u protukliznoj izvedbi.

Prednji nosač krova koristi se prilikom prolaza kao rukohvat i skupa s okvirom vjetrobranskog stakla omogućuje vrlo lagani prolaz do pramca.

Iz kokpita prolaz se koristi za pristup sunčalištu, za prilaz sidrenom vitlu, a u slučaju potrebe i kao prednji izlaz s brodice. Kako se radi o povremenim mjestima korištenja, nije potrebno napraviti širi prolaz.

KABINA

Kabina je izvedena u kontraštampi, čime se olakšava održavanje i sprečava stvaranje plijesni.Osnovna namjena kabine je dnevni odmor, ali se može koristiti i za noćni odmor.

4

Klizna vrata – napravljena su od poliestera sa zatvaranjem rezom ili bravom. Preklapanje vrata je s vanjske strane, što nije nikada izvedeno na brodici ispod 6 m Ovom se izvedbom sprečava stvaranje džepova pogodnih za stvaranja osinjaka ili skupljanje prljavštine koja se ne da lako počistiti. Ulaz u brodicu omogućuje visokim osobama stajanje u kabini do trenutka sjedanja na školjku. Ugradnjom rukohvata/drške na stropu, čime se postiže da osobe s posebnim potrebama koriste obje ruke za dizanje i spuštanje na školjku WC-a.

5

Ležaj u kabini predviđen je za dvije osobe, dovoljan je za plovilo ove veličine, kao i visina iznad njega. Ispod pramčanog ležaja nalazi se spremište s dva poklopca. Ležaj dužine 2 m je udoban i prostran. Dvije odrasle osobe mogu se ugodno opustiti na njemu. Madraci od poliuretanske spužve visine 8 cm V-oblika, tapecirani marine skajem, kao i jastuci visine 15 cm, mogućnost su koja se mora nadoplatiti. Pod samim sunčalištem kabina je niska, a u stražnjem dijelu visina je 145 cm, što je dovoljno za sjedenje.

6

 U stražnjem dijelu kabine, s lijeve strane, nalazi se toalet s ručnom pumpom. Ventili se nalaze blizu WC-a i imaju pristup kroz inspekcijski otvor D200 mm.

Opcija: električna pumpa.7

 

Toalet je pokriven madracem debljine 8 cm.

 

8

9

U samom pramcu, ispod ležaja, nalazi se tank crne vode kapaciteta 50 l i pumpa za drobljenje za pražnjenje tanka s ventilima.Okrugli prozori D100 mm mogu se postaviti lijevo i desno na boku za prozračivanje i služe kao izvor svjetlosti.

 • Rasvjeta kabine žaruljom sa žarnom niti.
 • Polica od drva u kabini može se montirati kao opcija.
 • Tapison na podu kabine je opcija koja se nadoplaćuje.

KOKPIT

Samoprazneći kokpit visine 80 cm,  za smještaj pet odraslih osoba s djecom.

10

Čvrsti krov kokpita aerodinamičnog je oblika, čiste visine 200 cm. Omogućuje brodici plovidbu izvan ljetne sezone i vremensku zaštitu brodice tijekom korištenja, a izvan sezone je preporučljiv. Krov je od sendvič konstrukcije, a sastoji se od dva vanjska sloja, svaki s po tri sloja PE laminata. Gornji i donji dio premazani su gelcoatom, između njih je termanto debljine 1 cm. Ovakva konstrukcija daje krovu veliku čvrstoću i eleganciju. Kod izrade laminata koristi se specijalno lagano ljepilo. Čvrst krov omogućuje smještaj trube, reflektora, navigacijskog svjetla i sijalice s donje strane koja osvjetljuje kokpit, a pali se s rasklopne ploče upravljačkog mjesta.

Umjesto čvrstog krova moguće je postaviti bimini, ali je to opcija koja je korisna samo u ljetnoj sezoni, osobito kod iznajmljivanja plovila.

Demontažno sidreno svjetlo i navigacijska svjetla za brodice bez hard topa.

 Oko upravljačke konzole nalazi se okvir vjetrobrana od AISI cijevi D25 mm koji služi i kao rukohvat.  Vjetrobran je od pleksiglasa. Preko pločica za pričvršćenje vjetrobran je, na gornjoj strani, vijcima spojen za okvir, a donjim dijelom je pričvršćen na stakloplastičnu strukturu konzole. Na gornjoj strani opremljen je drukerima za pričvršćenje tende. Vjetrobran čini izvanrednu zaštitu ljudima u vožnji. Otporan je na UV zračenje. Donja strana okvira vjetrobrana također je vijcima učvršćena za konzolu. Vjetrobran u potpunosti prati blage linije niske kabine i smanjuje čeoni otpor u plovidbi.

Tenda je dvodijelna, od akrila specifične težine 300 gr/m2 premazanog specijalnim premazom, i smatra se obaveznom opremom za ovakvu brodicu.

Koristi se za a) zaštitu od sunca ljeti, b) spavanje tijekom ljeta kad se pojavi vlaga i c) tijekom ribolova u posezoni. Prednji dio tende prekriva vjetrobransko staklo i bokove, a stražnji je dio spojen patentnim zatvaračima, lijevo i desno, za prednji dio, čime se omogućuje ulaz u brod. Dijelove cerade dvije osobe mogu vrlo brzo postaviti i skinuti. Ne preporučuje se postavljanje prozirnih PVC stakala na tendu.

Zimska cerada od PVC-a omogućuje zaštitu trupa brodice i kokpita. Preporučljiva je za brodice koje su cijele godine u moru.

11

Upravljačko mjesto, kao i cijeli kokpit, potpuno je zaštićeno vjetrobranskim staklom i projektirano je sa stilom.Vjetar je glavni problem prilikom vožnje gliserom. Učinkovito visoko vjetrobransko staklo, od akrilnog stakla, svojom cijelom širinom štiti ljude koji se nalaze unutar kokpita.

Na upravljačkom mjestu stilizirana instrument ploča s vjetrobranskim staklom, oko koje je inox rukohvat, daje agresivan i sportski izgled brodu. Upravljač je sportski. Na slici se ne prikazuje upravljačka ručica za motor jer će to biti opskrba proizvođača motora.

Hidrauličko upravljanje brodicom Prirubnica volana daje posebnost kod ergonomskog upravljanja brodicom. Na prirubnicu volana montiran je hidraulički servo uređaj a na motor je postavljen hidraulički uređaj Ultraflex UC 94.

Upravljačka ručica motora s bočnim priključkom pridonosi elegantnom izgledu mjesta upravljanja.

Digitalni monitor motora sadrži sve potrebne indikatore i isporuka je proizvođača motora, kao i ručice za gas koje su postavljene na boku.

Rasklopna ploča smještena je lijevo od volana i na njoj se nalazi sklopka za navigacijska svjetla, sklopka za svjetlo na krovu kokpita i sklopka za paljenje reflektora smještenog na krovu kokpita. Osim toga tu je još i uključivanje pumpe slatke vode, uključivanje pumpe za pražnjenje tanka fekalija i prekidač sirene smještene na krovu kokpita.

Na desnoj strani u odnosu na volan nalazi se ploča za upravljanje vitlom i ploča kaljužne pumpe.

12

Držači za čaše – opcija, 
Kompas – opcija

Priprema za FM radio s USB i MP3 portom (vidi sliku) postavljena je ispod ručice za upravljanje motorom. Vodonepropusni zvučnici L/D nisu standarno rješenje.

13

Brodica je opremljena odvojenim pilotskim stolicama, za vozača i suvozača. Lijevo ispod stolice suvozača nalazi se poklopac spreme u kojoj se nalazi frižider 12V. Desno ispod stolice vozača nalazi se sprema s prijenosnom plinskom bocom kapaciteta 1 l s prijenosnim plamenikom.

Pilotska stolica posjeduje tri položaja: stražnji položaj kad se postavlja u krevet koji se nastavlja na krmene klupe, srednji položaj za vožnju brodice i prednji položaj za podignuti položaj skipera prilikom pristajanja. Osim tih funkcija stolice imaju okretni mehanizam za rotaciju koja im omogućuje da se okrenu prema stolu. Stolice su izrađene od tekstila/skaja otpornog na sunce i vodu.

14

Dno kokpita izvedeno je u protukliznoj izvedbi reljefnih površina piramidalnih oblika.

Tank goriva od 93 lit. smješten je ispod poklopca u kokpitu, na koji je montirana prirubnica nosača stola. Čep D38 od nerđajučeg čelika za punjenje, smješten na desnom boku brodice.Odušnik D16 od nerđajučeg čelika.Cijevi goriva od silikonske gume u skladu s propisima.

Frižider 24 l 12/220 smješten je u prostoru ispod sjedala vozača ili u spremi kabine, čime se dobro iskoristio prostor. Ispod nosača sjedišta suvozača nalaze se vratašca s prostorom za plinski grijač i plamenik.

ČETIRI MOGUĆNOSTI RAZMJEŠTAJA  KOKPITA  – Uz pomoć prethodno opisanih funkcija pilotskih stolica

Ove su mogućnosti najvažnije što pruža ova inovativna brodica, čime ona nadilazi čak i veće brodice. Stolice su napravljene tako da se sjedala mogu koristiti kao sjedala za vožnju, zatim u višem položaju (naslon stolice se rotira prema pramcu), a osim toga s mogućnošću rotacije od 180 stupnjeva za stavljanje u položaj sjedenja za stolom.

15

 1. Razmještaj u vožnji

Svi putnici sjede u zavjetrini na svojim sjedištima, okrenuti prema pramcu, a svaki od njih drži se za ručku za pridržavanje. Brodice ove veličine rijetko kada nude mogućnost prolaza svih putnika iz kokpita prema kabini tijekom vožnje. Stol se može koristi za vrijeme vožnje.

 

2. Razmještaj u vožnji kada suvozač leži a ostali putnici sjede

Omogućeno je spuštanjem naslona stolice suvozaća (prednja lijeva) u horizontalni stražnji položaj, a ležaj dimenzija 110×200 cm dobiva se rotiranjem obje stražnje klupe (lijeve i desne) oko poprečne osi.

3. Razmještaj u vožnji kada se stražnja klupa pretvara u ležaj

 Vozač i suvozač sjede na svojim sjedištima, okrenuti prema pramcu. Krevet dimenzija 110×200 cm dobiva se rotiranjem obje stražnje klupe (lijeve i desne) oko poprečne osi, omogućujući da dvije osobe leže za vrijeme vožnje u prostoru zaštićenom od vjetra. Otvaraju se madraci debljine 5 cm, koji su stajali na stolicama, i postavljaju se na stražnju klupu. Isti se madraci, u slučaju potrebe, mogu koristiti i na pramčanom sunčalištu.Madraci se mogu dobiti uz nadoplatu.

16

4. Razmještaj kod objeda

 Između dvije pilotske klupe moguće je dodati još jednu klupu koja bi se koristila kao sjedište za dvije osobe, čime bi ukupan broj osoba tijekom ručka mogao iznositi 8.Stol je napravljen od poliestera, a može se dobiti i stol od tikovine, za koji je potrebno nadoplatiti.

 

17

 

5. Razmještaj tijekom kupanja i sunčanja

 Za ovaj je raspored potrebno nekoliko operacija. Spuštanje naslona obiju pilotskih stolica. Između dvije pilotske klupe potrebno je dodati jednu klupu 70 cm duljine. Zatim se zarotiraju obje stražnje klupe oko poprečne osi čime se dobiva krevet dimenzija 180×200 cm.

18

 

Pokrov stražnjeg spremišta na kojem se nalazi klupa na prekretanje u ležaj 80×200.

19

KRMA

Dvije krmene bitve L200 mm postavljene su na bok. Bitve na izvlačenje su opcije..

Drenaža kokpita Dva otvora L&D smještena su po krmi kokpita. Čisti promjer otvora iznosi 44 mm i veći je od minimalno zahtijevanog.

20

Sustav slatke vode

Ispod stražnje klupe nalazi se velika sprema u kojoj je smješten spremnik vode zapremine 50 lit. s čepom D38, odušnikom, pumpom slatke vode i kaljužnom pumpom.

21

.

Tuš na krmi spada u standardnu opremu plovila, što se i očekuje od ovakve brodice.Tuš s 2 m izvlačive PE cijevi iznad lijeve krmene platforme za ulaz u more.

22

Baterija

je smještena u krmenom spremištu. U isti prostor smješten je pomoćni motor sa spremnikom goriva.

Preporučuje se ugradnja solarnog sustava ili druge baterije za servis.

Nosač pomoćnog motora nije standardna isporuka, ali je preporučiv.

 

23

Sustav kaljuže

Fiksna mala električna kaljužna pumpa za povremeno i rutinsko pumpanje smještena je u velikom krmenom spremištu, u koje je moguće ući.

Dodatna, trajno montirana, pouzdana ručna kaljužna pumpa, kojom se može upravljati iz kabine, može se postaviti na zahtjev.

24

Krmena platforma sa ljestvama za ulaz u more,  omogućuje lagan pristup moru kroz prolaz koji nastaje dizanjem lijeve krmene klupe. Na platformama nema nikakve opstrukcije i nisko je postavljena u odnosu na nivo mora, čime je postignuto funkcionalno i estetsko rješenje. Sklopive stepenice su izrađene kvalitetno, D25 mm, širine 34 cm, a zadnji stepenik uronjen je u more 80 cm. Stepenici su izrađeni od plastike širine 40 mm, što omogućuje manji specifični pritisak kad osoba nagazi.Stepenice su smještene na vertikalnu stijenu zrcala, a s desne strane se nastavljaju u rukohvat, pored platforme. Umjesto rukohvata s lijeve strane je postavljena ručka kako bi zahtjevnije osobe koristile obje ruke prilikom izlaza iz mora.

VANBRODSKI POGONSKI MOTOR

Predviđena je upotreba vanbrodskog pogonskog motora do 140 KS.Podložna ploča vanbrodskog motora montirana je na krmeno zrcalo.

25

Poklopac rasklopne ploče nalazi se u kabini ispod upravljačkih ploča.

Elektroinstalacija je označena po bojama,

Svi su prekidači vodootpornog tipa.

Sustav za punjenje baterija može biti stavljen na zahtjev.

v.

26

Baterijska sklopka zajedno s ugradbenim ormarićem montirana je na vertikalnu zadnju stijenku kokpita s desne strane.

 

OSTALO

Nosači štapova – opcija

Tank žive ješke unutar krmene platforme desno – opcija

Fishfinder – opcija
OPREMA ZA NAVIGACIJU – GPS ploter – opcija

OPREMA ZA KOMUNIKACIJU – VHF – opcija